» Koken met OlijfolieOlijfolie mag eigenlijk niet in de keuken ontbreken. Voor zowel koude als warme gerechten is olijfolie een ideaal ingrediŽnt. Om in te braden, bakken, wokken, smoren, frituren en mee te grillen, of in een dressing, dip of marinade. Maar ook in desserts en (overige) zoetigheden zoals gebak is olijfolie heerlijk. 

Extra vergine en vergine olijfoliŽn zijn geschikt voor koude en warme toepassingen. Denk hierbij aan vinaigrettes, tapenades, dippings en koude sauzen of aan bakken, grillen, etc. Of simpelweg als een scheutje olijfolie over salades, voorgerechten vis-of vleesgerechten en natuurlijk pastas. Extra vergine olijfolie kan zonder probleem tot 180 graden celcius verhit worden. Wel worden bij verhitting de geur-en smaakstoffen van de extra vergine olijfolie minder. Er komen echter geen schadelijke stoffen vrij. Overige olijfolie is zeker geschikt voor het bakken, braden, schroeien en zelfs frituren van het eten. Dit vanwege het feit dat de olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie. Hierdoor verandert deze olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Hierdoor kan het eten snel dichtschroeien en blijft de smaak en de kwaliteit beter behouden.

Frituren, wokken, schroeien, smoren, marineren, bakken, grillen, dressings, sauzen, dippings, tapenades,

Pure Olijfolie
Olijfolie is het best te gebruiken als pure onverhitte olijfolie om de bepaalde karakteristieken van een gerecht en haar ingrediŽnten te accentueren. Beschouw olijfolie in deze als het zout betreft; pure olijfolie geeft kracht en diepgang aan het gerecht mee en brengt de verschillende smaken in balans. Denk bijvoorbeeld aan limoensappen, azijn, wijn, en tomaten. Maar ook pittige smaken worden door olijfolie in harmonie gebracht. Voeg een beetje pure olijfolie toe aan een pittig gerecht en u merkt direct het resultaat. Olijfolie wordt vaak gebruikt als smaakmaker. Een eenvoudige toevoeging van olijfolie kan een gerecht net afmaken. Denk aan een lekker visvoorgerecht of een mooie pastaschotel waar een (klein) scheutje olijfolie aan wordt toegevoegdÖ

Frituren met olijfolie
Voor het frituren met olijfolie is extra vergine minder geschikt. Deze olie heeft namelijk een lager ďrookpuntĒ dan de gewone standaard pure olie. Verder is de prijs van de standaard olijfolie ook dusdanig dat deze beter te gebruiken is voor frituren dan met extra vergine olijfolie.

Schroeien, wokken en smoren met olijfolie

Olijfolie is perfect om mee te smoren en te schroeien. De ingrediŽnten van uw gerecht worden vermengd met de aroma en smaak van de olijfolie. Suiker wordt gecarameliseerd, vocht wordt onttrokken, en de structuur van het eten kan veranderen afhankelijk van de duur en de intensiteit van het schroeien en het smoren door gebruikt te maken van olijfolie.

Sauzen, dressing en dippings met olijfolie

Een saus heeft als doel om de kracht van het gerecht naar voren te laten komen. Niet om dit te maskeren. Een saus wordt toegevoegd om harmonie in het gerecht te brengen. Olijfolie is het beste vette ingrediŽnt om koude en warme sauzen te maken. Olijfolie kan ook worden gebruikt om de kleur van een bepaalde netgemaakte saus te bewaren. Als u bijvoorbeeld een beetje olijfolie bij de pesto doet voordat u deze in de koelkast zet, zal de groene kleur van de pesto beter bewaard blijven.

Marineren in Olijfolie
Marinades zijn vaak gebaseerd op zuren, specerijen, kruiden of op vetten. Olijfolie is voor marinades perfect aangezien het helpt om de marinade in het gerecht te laten trekken terwijl de diverse smaken van de ingrediŽnten gewaarborgd blijft.

Bakken met Olijfolie
Olijfolie kan ook gebruikt worden voor het bakken van brood en bij bepaalde desserts. Olijfolie heeft een uitgesproken smaak, meer dan boter. Het geeft tevens een extra dimensie aan het dessert of brood mee. Door olijfolie toe te voegen aan het deeg zal het bloem beter van smaak zijn en beschermt de proteÔnen van de gluten. Het vermindert daardoor het aantal gluten in het deeg. Het deeg blijft ook nog eens langer goed en stimuleert het deeg om te stijgen en groter te worden in volume.

Beschouw olijfolie als u wijn zou beschouwen. Als u olijfolie van mindere kwaliteit gebruikt of eentje die niet bij uw gerecht past, kan dit de smaak verminderen. Zo passen pastasauzen met uien, kruiden en knoflook beter bij een fruitige olijfolie en past gegrild vlees, oudere kazen en gerechten met grote hoeveelheden knoflook en kruiden beter bij een fruitige -pittige olijfolie. Gepocheerde vis of sauzen zonder knoflook passen het beste bij een milde olijfolie.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Olio d'Oliva

  • Olio d'Oliva. De naam doet het al vermoeden; onze olijfolie komt uit La Bella Italia. ItaliŽ staat natuurlijk bekend om haar cultuur, natuur, design, stijl en niet te vergeten de liefde voor La Mamma en de Italiaanse keuken. Wij bieden echte Italiaanse olijfolie van de allerbeste kwaliteit.

Gezond en Lekker

  • Olijfolie is niet alleen erg lekker maar ook nog eens erg gezond. Het zit boordevol gezonde stoffen en het verwijdert ook nog eens slechte vetten.

Olie in de Keuken

  • Olie wordt gebruikt voor bakken, frituren, schroeien en wokken en als smaakmaker voor bijvoorbeeld sauzen, dressings, tapenades en dips (op brood bijvoorbeeld met een beetje zeezout). Maar olijfolie wordt ook buiten de keuken gebruikt! (zie "Gebruik").

Quote

  • 'Hoewel in veel Zuid-Europese landen olijfolie wordt geproduceerd, heeft Italiaanse olie een 'gouden randje'; hij is vaak nŤt even smaakvoller.' (Allerhande, #9, 2007)

San Bartolomeo Website

  • De officiŽle website van San Bartolomeo is te vinden via http://www.sanbartolomeo-culinaria.com

nobo-online
creatine Counter Copyright 2002-2018